Vilho Mäkelä

Nimityksissä unohdetaan, että ihmisten aivot eivät ole haarojen välissä

  • Nimityksissä unohdetaan, että ihmisten aivot eivät ole haarojen välissä

Nimityksissä sukupuoleen vetoajat unohtavat, että ihmisten aivot eivät ole haarojen välissä ja muuta pätevyyspohdintaa.

 

Uudessa hallituksessa on enemmän naisia kuin miehiä. Sitä pidetään suurena saavutuksena. Minulle opetettiin Tampereen lyseon reaaliluokalla 1960 luvulla, että ihmisten aivot eivät ole haarojen välissä, vaan hiukan ylempänä. Tällä biologian opettaja tahtoi sanoa, että tiedon tasolla ja sukupuolella ei ole mitään yhteyttä. Mitä rummuttamista sukupuolijakautumalla on nimitysten ja pätevyyden kanssa? Joissakin ammateissa on ollut menneisyydessä vinoutunut jakautuma, joka on johtunut kotiin jäämisen kulttuurista ja jopa sukupuolisyrjinnästä. Tämä on heijastunut jopa nykyaikaankin. Nyt on menty toiseen ääripäähän. Pitää väenväkisin löytää joka paikkaan nainen, tiedon tasosta riippumatta. On jos jonkinlaisia niin sanottuja ”tasa-arvoliikkeitä”. Näiden edustajien biologian tiedot taitavat olla nollatasoa. Minä kiinnittäisin huomiota sukupuolen sijasta pätevyyteen. Ministerin pitäisi tietää jotakin hallinonalastaan. Katsotaanpa nykyhallituksen joidenkin ministerien sukupuolta ja koulutusta, jota tarvitaan ministerin hallinnonalalla

 

Työministerin työsarka on ainakin yhtä tärkeä kuin valtiovarainministerin, koska ihmiset pitää saada työhön, jotta raha piisaisi kaikkeen lisähyvään. Työministerinä on Timo Harakka. Hän on saanut koulutuksensa Teatterikorkeakoulussa ja tiettävästi valmistelee sosiologian opinnäytettä. Näillä tiedoilla tuskin ymmärretään työmarkkinoiden toimintaa. Pystyykö ministeri hahmottamaan kuinka työttömyys ja havaittu kansantuotteen kasvu ovat yhteydessä toisiinsa? Tai kuinka työllisyyttä saataisiin nostettua? Onko hän tietoinen, että Suomi on taloushistoriansa syvimmässä lamassa?  Onko hänellä aavistustakaan, miksi näin on, jolloin nopeat parannuskeinotkin löytyisivät (paikallinen sopiminen ja niin sanotuista saavutetuista eduista tinkiminen ynnä muuta)? Tarinoimalla ja mahtikäskyillä työllisyyttä ei saada nousemaan. Onko sanonta ”Ei kukko käskien muni, ei ainakaan kukko” tuttu hokema. Onneksi työ- ja elinkeinoministeriössä on tietoa. Siellä asiasta perillä olevien pitää vain kertoa, että ideologialla ja jutustelemalla asioita ei panna kuntoon. Odotettavissa on performansseja ja veropohdintoja. Nykyisen ministerin taloudellisia pohdintoja en ymmärrä. Se saattaa johtua minun puutteellisista tiedoistani.

 

Kunta- ja omistajaohjausministerinä on Sirpa Paatero.  Nimikirjanotteesta löytyy pari suoritettua approbaturia. Hän on ollut askartelun ja päihdetyön ohjaaja. Kuinkahan näillä tiedoilla pystytään ottamaan kantaa valtion yhtiöiden omistajaohjaukseen tai kuntasuunnitteluun? Jälkimmäinen tullee tärkeäksi, kun ryhdytään taas kerran mylläämään Suomen kunta- ja maakuntarakennetta.

 

Elinkeinoministerinä on Katri Kulmuni. Elinkeinoministerin alaan kuuluu elinkeinopolitiikka, innovaatio- ja teknologiapolitiikka, yritysten kansainvälistyminen, tekninen turvallisuus, markkinoiden toimivuus, kilpailun edistäminen ja kuluttajapolitiikka. Nimikirjaotteen mukaan pääaine on kansainväliset suhteet. Tälläkö pohjalla analysoidaan talouden toimintaa ja vedetään suuntaviivoja Suomen teollisuudelle ja taloudelle? Mitenköhän on? Riittääkö tämän posti hoitamiseen se, että on sanavalmis ja pirtsakka erilaisissa televisio-ohjelmissa. Olen siinä uskossa, että hänen valintansa painavin syy on se, että on Pohjois-Suomesta. Hallituksessa pitää puolueen ministerien olla alueellisessa tasapainossa.

Ulkoministerinä on ylioppilas Pekka Haavisto. Ulkopolitiikassa tarvittaneen enemmän hoksottimia kuin muodollista koulutusta. Silti olisi hyvä olla tietoa eri valtioiden hallinnon rakenteesta ja päätöstekoprosesseista. En tiedä, onko hän jostakin haalinut näitä tietoja. Häntä mainostetaan rauhanneuvottelijana. Mitkä ovat hänen saavutuksensa rauhan neuvottelijana? Ei tule mieleen yhtäkään saavutusta, vaikka häntä mainostetaan superneuvottelijana.

Thomas Blomqvist on Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri. Yksi turhimmista ministereistä. On maa- ja metsätaloustieteen opintoja (1991). Mutta pitihän RKP:n saada toinenkin ministeri, kun vasemmistoliitollakin on niitä kaksi.

Krista Kiurun nimikirjanotteesta ei käy ilmi pääaine, mutta eiköhän hän tulevaisuudessakin torppaa sosiaali- ja terveydenhuoltouudistuksen ideologisilla perusteluilla. Siinähän hän on kunnostautunut erinomaisesti. En ole löytänyt hänen pohdintojaan SOTEn taloudellisista perusteista. Uutisten mukaan hänen ainoat kannanottonsa ovat rinteemäisiä ideologisia kannanottoja ”Terveysalan pitää olla julkisen sektorin hanskassa”. Minusta on se ja sama, kuka terveyspalveluja tarjoaa, kunhan niitä on nopeasti tarjolla. Ja kustannusrakennetta ja kilpailuedellytyksiä pitäisi pohtia sekä unohtaa poliittiset ideologiat. Pystyykö hän tähän?

Ministerien tietopohjan lisäksi minua ihmetyttää nykyisen hallituksen tiedotuspolitiikka. Ensin rummutetaan, että nykyinen hallitus on tulevaisuuden tekijä ja peruu leikkauksia. Muutaman päivän päästä mainitaan lyhyesti sivulauseessa, että taloutta tarkastellaan puolivuosittain ja mahdollisesti tehdään leikkauksia, jos tilanne vaatii. Ei eroa edellisestä hallituksesta. Ei se tehnyt leikkauksia pahansuopaisuuttaan. Rahat vaan eivät riittäneet. Jonkun pitäisi kertoa pääministeri Rinteelle, että raha ei kasva puissa. Nykyisen hallituksen, kuten joidenkin ulkomaisten hallitusten tiedotuspolitiikkaa, voisi kutsua göbbelsimäiseksi. Joseph Göbbelsihän sanoi ”Kun jotakin asiaa toistaa jatkuvasti, suurin osa kansaa uskoo siihen, oli se totta tai ei”. Ja mehän tiedämme mitä kansakunnalle tapahtui, kun propaganda ja todellisuus erosivat yhä enemmän toisistaan. Neuvostoliitto on historiallisesti lähin esimerkki tästä.

Tässä vain muutama huomio. Mitä mieltä olette lukijana? Pitäisikö ministerin omata tietoa ja muodollista koulutusta hallinnonalaltaan vai riittääkö, että on joltakin maantieteelliseltä alueelta ja on pirtsakka esiintyjä tai kertoo jotakin saavutuksistaan itse? Minun mielestäni muodollinen koulutus ja tittelit eivät takaa aina pätevyyttä. Riippuu siitä mitä on opiskellut ja kuinka on sisäistänyt saamansa opin. Sitä osaavampi on alallaan mitä enemmän oppia on ja mitä paremmin osaa soveltaa oppimaansa.

Lopuksi sopinee pohtia Jutta Urpilaisen nimitystä komissaariksi. Rummutetaan lasikaton särkymisestä, kun komissaarinimitys osuu naiseen eli Jutta Urpilaisen kohdalle. Mikä on pätevyys? Kunnioitan kansankynttilöitä (peruskoulun opettajia), mutta komissaarin tehtävänä ei ole opettaa Unionin kansalaisia lukemaan ja kirjoittamaan. Pitää olla tietoa ja kanttia kertoa totuus. Kaikki muistanevat televisiouutisissa hänen juhlallisen sopimuksen allekirjoitustilaisuutensa yhdessä Kreikan valtiovarainministerin kanssa. Sattuu vain olemaan niin, että allekirjoitettu paperi ei ollutkaan mikään sopimus, vaan kirje, jossa oli ylimalkainen ilmoitus (kuva alussa). Jälleen esimerkki göbbelsimäisestä tiedostuskulttuurista. Kerrotaan jotakin mikä ei pidä paikkaansa. Sopimukset (https://vm.fi/kansainvaliset-rahoitusasiat/euroalueen-vakaus/ohjelmamaat/kreikka/kreikan-lainaohjelman-vakausjarjestelyn-asiakirjat) allekirjoitettiin myöhemmin.

Vilho Mäkelä

www.vilhomakela.fi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Emme tällä hallituskaudella päässeet näkemään, millaisia ministeripaikkoja oltaisiin jaettu muinaiskirkkoslaavin asiantuntijalle, opettajalle, lähihoitajalle (Eerola), sahan omistajalle, röntgenhoitaja-kehonrakentajalle (Elomaa on halunnut urheilu- ja kulttuuriministeriksi), turvallisuusvalvojalle, jne.

Käyttäjän VilhoMakela kuva
Vilho Mäkelä

Kommentti tähän on alempana. Aina vastauksen ajoitus ei mene ihan nappiin näin kuumana kesäpäivänä

Risto Salonen

Kyllä monella nuorella klopilla ne aivot juuri ovat siellä haarojen välissä.

Käyttäjän VilhoMakela kuva
Vilho Mäkelä

Ehkä. Nuoruus sinänsä ei ole negatiivinen asia nimityksissä. PITÄÄ OLLA TIETOA JA TAITOA.

Käyttäjän ahkalevisalonen kuva
Kalevi Salonen

Totta puhut ja se tarkoittaa, ettei kolmikymppisillä ole tarvittavaa tietämystä ja elämänkokemusta ministeriksi. Jos joku tätä epäilee, katsokoot millaisia päähänpistoja Grahn-Laasonen on ajanut. Kaikenkarvaisia nippeliuudistuksia on toteutettu vailla kokonaisnäkemystä.

Käyttäjän VilhoMakela kuva
Vilho Mäkelä

Yhdyn kommentinkirjoittajan näkökantaan. Vaikka olen Perussuomalaisen puolueen jäsen, en hyväksyisi edes puolueen jäsenten nimittämistä tehtäviin, joissa heillä ei olisi kompetensia (lue tietoa ja taitoja omalta mahdolliselta hallinnon alaltaan). Suomen tilanne on niin katastrofaalinen, että tarvitaan päteviä tekijöiä, ei puhujia ja poliittisen nimityksen saajia. Haluan asiansa hallitsevia ministereitä titteleistä huolimatta.

Risto Salonen

Talousammattilaisena tiedät monia ammatteja, joihin pitää olla paitsi koulutusta niin myös jonkinlainen auktorisointi.
Kansanedustajaksi pääsee nimensä mukaisesti kuka tahansa kansalainen.
Olisiko syytä ottaa jokin auktorisointimenetelmä käyttöön.
Kuinka moni edustaja tietää valtion budjetin loppusumman vaikkapa viiden miljardin tarkkuudella tai erottaa miljoonan miljardista.
No leikki leikkinä, mutta nämä kriteerit voisivat olla tosia ehdokkaaksipääsylle. Olisi äänestäjällekin turvallisempi olo, kun edustaja ymmärtäisi, mitä tekee nappia painaessaan.

Käyttäjän VilhoMakela kuva
Vilho Mäkelä

Näinhän se on. Yksityisessä yrityksessä on vastuussa tekimisistään (lue saavat potkut kun pöhelöi). Näin ei tapahdu eduskunnassa tai hallituksessa. Hoetaan "Kannan vastuuden" ja mitään ei tapahdu. Sadattuhanannet, ellei miljoonat kansalaiset, kär sivät, kun ministeri "vetää väärästä hanikasta" ideologisin perustein. Yksityisessä yrityksessä tehdään haastatteluja ja pohditaan, onko henkilöllä sopiva. Ministeripohdinnoissa minun havaintoihin mukaan tärkeinnän asia on puolueen yhtenäisyys ja alueellinen edustavuus. Missä on oman hallinnonalan tuntemuus? Ei sitten missään.

Käyttäjän jukkamikkola kuva
Jukka Mikkola

”Lasikaton särkymisen” takana on mitä ilmeisemmin yksinkertaisesti se, että Rinne ja Urpilainen eivät mahtuisi samaan hallitukseen. Rinne pääsee näin Urpilaisesta eroon komissaarinimityksen myötä. Tämän toteutuessa Urpilainen on viisi vuotta ulkona kotimaan politiikasta.

Urpilaisen talousosaamista voi katsoa Timo Soinin plokista.

http://timosoini.fi/2012/02/kova-totuus-suomen-kre...

Käyttäjän VilhoMakela kuva
Vilho Mäkelä

Näinhän se taitaa olla. Rinne syrjäytti rouva Urpilaisen, jotta SDPn yhtenäisyys sailyisi. Herra Rinteen pitää hyvitellä puoluetta nimittämällä rouva Urpilainen komissaariksi. Viisveisataan tiedon ja taidon tasosta Unionionin päätöksen teossa. Se on tärkeä Suomenkin tasolla. Osaako vetää kotiin päin ja hallitseeko Unionin päätöksen teossa?

Muutama vuosi sitten olin jälleen eräässä entisessä Neuvostoliiton sateellistivaltiossa. Kaupungin keskustan torilla oli iso mainos "Sinun ideat, Euroopan unionin rahat" Televisiossa oli mainos "Kun on idea soita tähän numeroon. Autamme saamaan rahoitusta"

Vein auton huoltoon. Seinällä oli ilmoitus "Euroopan unioni on rahoittanut tämän tutkinmuskeskuksen". Kävelin pari tuntia huollon ympärillä. En löytänyt mitään tutkimuskeskusta. Minulla olisi useampikin tämänkaltainen tarina rahan haaskauksesta (lue SINUN rahojen haakauksesat) entisissä Neuvostoliiton satelliittimaissa ja joissakin eurooppalaisissa maissa (Itali, Kreikka jne). Mutta olkoon. Toivotaan, että rouva Urpilainen kiinnittää huomiota tämän kaltaiseen rahan haaskaukseen ja vetää kotiinpäin, kuten kaikki Unionin edustajat tekevät.

Käyttäjän ReijoMatilainen kuva
Reijo Matilainen

Ministerilistaa lukiessa tuli ajatus että onneksi ministeriöissä löytyy asiantuntijoita virkavastuulla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset